PRAKTIČNI SAVETI

KAKO OČISTITI KIŠOBRAN?

Kisobran će te lako očistiti ako mesto koje je uprljano očistite običnim alkoholom.

KAKO OČISTITI MRLJE NA KOŽNIM PREDMETIMA?

Mrlje na kožnim predmetima u kući brzo će te ukloniti ako ih obrišete vlažnom krpom sa malo sredstava za pranje.

KAKO UKLONITI MIRIS ZNOJA SA TKANINA?

Vrlo često miris znoja se ne uklanja sa vunene odeće ni posle pranja. U tom slučaju u vodu u kojoj perete vunenu tkaninu stavite šaku soli. Znoj sa ostalih tkanina možete ukloniti tako što ih pre pranja potopite hladnu vodu sa sirćetom.

KOLIKO DUGO MOŽE STAJATI HRANA KAD SE IZVADI IZ ZAMRZIVAČA?

Zamrznutu hranu držite najduže 24 časa posle vadjenja iz zamrzivača.

KAKO SAČUVATI VITAMIN C IZ VOĆA I POVRĆA?

Vitamin C se rastvara u vodi i zato voće i povrće nemojte dugo držati u vodi.

 

 

 

 

 

 

 

 

KAKO IZ PRŽENE HRANE ODSTRANITI VIŠAK MASNOĆE?

Pržena hrana upija prilično masnoće, pa je odmah posle prženja stavite na papirne salvete.

KAKO DA SAMI NAPRAVITE KALUPE ZA KOLAČE?

Male kalupe za kolače možete napraviti sami, tako što presavijete aluminijumsku fojiju nekoliko puta i oblikujete je po želji.

KAKO STRUGATI UVELO POVRĆE?

Ukoliko su vam šargarepa, koren peršuna, rotkva ili cvekla osušeni i omekšali, pa se teško stružu, stavite ih nakratko u friz hladnjaka, da se zamrznu. Zatim ih brzo istružite, dok su još čvrsti. Čim povrće za salatu iseckate, odmah ga prelijte mešavinom ulja, sirćeta i začina, tako ćete sprečiti suvišan gubitak vitamina. Iz istog razloga, ne preporučuje se da se salata od svežeg povrća priprema mnogo ranije, već neposredno pred obrok.

 KAKO DA ISEČETE SIR I KAČKAVALJ NA TANKE KRIŠKE?

Kačkavalj i druge vrste sira ne treba držati u najhladnijem delu frižidera, jer gube ukus. Međutim, ako želite da komad mladog kačkavalja isečete u sasvim tanke kriške, stavite ga na 10 minuta u friz, da se stegne.

KAKO DA ODSTRANITE NEPRIJATAN MIRIS POSUĐA?

Posle kuvanja karfiola, kelja ili ribe, neke vrste posuđa zadržavaju neprijatan miris i posle pranja. Uklonićete ga ako u posudi prokuvate vodu sa dve kašike vinskog sirćeta.

KAKO DA OMEKŠATE DŽIGERICU I POPRAVITE JOJ UKUS?

Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako ne treba soliti pre, već posle prženja, inače će biti žilava.

KAKO DA UKLONITE MIRIS ZAGORELOG JELA?

Ukoliko vam jelo zagori, odmah ga preručite u drugu posudu i pokrijte čistom, mokrom krpom. Kada se krpa prosuši ponovo je ovlažite i stavite preko suda, pa će gotovo sasvim izvući neprijatan miris zagorelog.

KAKO DA OBNOVITE IZGLED UŠEĆERENOM MEDU?

Ušećereni med će ponovo postati tečan ako se blago zagreva, najviše do 35 stepeni.

KAKO DA OD SOKA IZ PEČENJA NAPRAVITE UKUSAN PRELIV?

Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirinač ili rezance.

KAKO DA SPREČITE STVARANJE PENE KOD KUVANJA PIRINČA?

Pirinač u toku kuvanja neće da se peni i kipi i zrna će biti lepše skuvana, rastresitija, ako u vodu sipate kašiku ulja.

KAKO SKINUTI NALEPNICE SA STAKLA ILI PLASTIKE?

Ostaci lepka od nalepnica sa cenama sa stakla ili plastike skidaju se bez problema običnim jestivim uljem.

KAKO SPREČITI KRZANJE RUPICA ZA DUGMAD?

Rupice za dugmad koje se brzo izkrzaju jednostavno sa unutrašnje strane tanko premažite bezbojnim lakom.

KAKO DA POPRAVITE UKUS PANIRANOG MESA I RIBE?

Paniranje mesa i ribe je još ukusnije ako meso malo poprskate limunovim sokom, zatim uvaljate u brašno i jaja i na kraju u istrugani žuti sir.

KAKO BRZO OHLADITI VINO?

Toplo belo vino možete brzo da ohladite ako bocu do grlića stavite u mešavinu soli i vode. Hlađenje će biti još brže ako dodate i neku kocku leda.

KAKO DA ISKORISTITE VODU OD KUVANOG KESTENA?

Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali kesten. Procedite je, ohladite i posle pranja njom isperite kosu. Tamna kosa dobiće bakarni sjaj.

KAKO DA U SKLADIŠTU PRODUŽITE ROK TRAJANJA KROMIRA I JABUKA?

Jabuke i krompir mogu se odlično uskladištiti u podrumu ako dno gajbe prekrijete lišćem paprati. Tako će krompir i jabuke dugo biti sveži.

 

 

Jedno reagovanje to “PRAKTIČNE TEME”

  1. zoran Says:

    Ako zelite izvuci smrad iz frizidera, garderobera, cipelarnika, mikrotalasne, rerne …. ili spreciti stvaranje smrada, postoji jedan odlican proizvod zove se „Xsupport Piramida“ samo je potrebno staviti u gore navedeno i u roku od 10 min do 12h (zavisno od intenziteta smrada) sav smrad izvuče a nije štetno za namirnice u frižideru.
    Ja sam to kupio u apoteci Humanus u Subotici

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s