Sanjao sam da negde na brdovitom Balkanu postoji država uređena po najmodernijem drp sistemu. U takvoj državi poštuju se ljudska prava po kojima svi građani mogu da kradu, lažu, troše tuđe pare, i rade sve što drugi neće, ne mogu, stide se ili nemaju kome.

Jedini uslov je da se poštuje Ustav. Ustavom je dozvoljeno sve što narod želi. Tako naprimer narodu je zagarantovano ustavno pravo da bira svoje predstavnike. Svako ima pravo da bira svog narodnog predstavnika i bude biran za nečijeg narodnog predstavnika.

Izborom za narodnog predstavnika dobija se imunitet koji narodnog predstavnika štiti od posledica ako koristi nešto što narodu nije dozvoljeno. Na taj način narod se osigurao da ne bude kažnjen ako potroši tuđe pare, potpiše loš ugovor, upropasti tuđu imovinu, nekog uvredi, izbije, opsuje, itd.

Sve takve i mnoge druge stvari narod može da radi preko svojih predstavnika a da mu niko ništa ne može. A i narodni predstavnici imaju svoja ustavna prava po kojima ih niko ne može smeniti mimo volje naroda.

Da bi se znalo kakva je volja naroda u toj državi je konstituisana Izborna komisija koja ima nadležnost da u izveštaju tačno utvrdi ko je postao narodni predstavnik i koliko birača predstavlja prilikom svojih aktivnosti.

I narodu i narodnim predstavnicima zagarantovano je ustavno pravo na podnošenje ostavke. Tako narod može uvek kad su izbori da da ostavku na glasanje, a narodni predstavnik može uvek svojevoljno da da ostavku na zastupanje naroda ako se umori, ako se razboli ili ne daj bože umre, što je posle 1980. godine postao najčešći razlog za podnošenje ostavke.

A onda je državu zahvatila svetska kriza.
Da bi se spasao od krize narod je rešio da pooštri kriterijume za izbor svojih novih narodnih predstavnika.

Prema novim kriterijumima niko nema pravo da se kandiduje za narodnog predstavnika ako je uhvaćen da krade, laže, da je nenamenski potrošio pare iz budžeta, sklopio loš ugovor, itd. Umesto toga može samo da bude postavljen za člana Vlade, sudiju, člana nekog upravnog odbora ili u najgorem slučaju za direktora.

Po novim pravilima za narodnog predstavnika moći će da se kandiduju samo oni koji još nisu uhvaćeni u nezakonitim  radnjama, što u velikoj meri povećava šanse da za narodne predstavnike budu izabrani oni koji po prethodnim kriterijumima nikada ne bi mogli da postanu narodni predstavnici.

Taman se uplaših da ću možda po novim kriterijumima i ja morati da budem narodni predstavnik, kad ono probudi me komšijino verglanje i struganje auta kome je davno propao i motor i auspuh.

Što sam srećnik! Komšija cele zime nije palio auto i rešio je baš sada to da radi kada mi se u snu ukazala neprilika da i ja budem izabran da predstavljam narod u nekom drpežu.

Jednostavno imam sreće, jer ću i dalje da jedem dobru klopu preko narodnog predstavnika, a nešto sam slab sa zubima, o stalim organima i da ne pričam, jer ne bih mogao ni svoju normu da ispunim a kamoli narodnu volju.

Sanjao: Slobodan Radulović