Sanjao sam da živim u državi Apsurdistan.
Država Apsurdistan nema precizno definisane granice, ali prema najpoznatijim istraživačima teorije Apsurda, postoji osnovana sumnja da se nalazi negde na Evropskom kontinentu. Prema istim izvorima pretpostavlja se da Apsurdistan zauzima površinu od preko 88360 kvadratnih kilometara i da ima preko 9 miliona državljana.
Veliki broj državljana Apsurdistana su veoma pobožni i Gospoda Boga vrlo često pominju u svojim psovkama i kletvama, kako u privatnom ophođenju, tako i za skupštinskim govornicama. Veru većine državljana Apsurdistana zvanično predstavljaju njihovi crkveni poglavnici, kojima su država i državljani, u znak zahvalnosti izgradili i opremili bogate Eparhije, u kojima su im ugradili najluksuznije tehničke uređaje, a džeparac im svake godine preko poštanskih pošiljki sa doplatnom markicom doniraju svi državljani Apsurdistana.
Državljani Apsurdistana imaju najbolji Ustav na svetu, jer im je država uređena po najmodernijem DRP sistemu. Skraćenica DRP znači Demokratski Republički Parlament. Prema svom Ustavu državljani Apsurdistana uživaju najslobodnija ljudska prava na svetu, jer mogu da rade sve ono što je u drugim državama zabranjeno (mogu da lažu, kradu, troše tuđe pare i rade razne druge stvari, koje državljani drugih država neće, ne mogu, stide se ili nemaju kome).
Tako naprimer narodu Apsurdistana je zagarantovano ustavno pravo da bira svoje predstavnike. Svaki punoletni državljanin Apsurdistana ima pravo da bira svog narodnog predstavnika, kao i da on bude biran za nečijeg narodnog predstavnika. Izborom narodnog predstavnika državljani Apsurdistana su sebi obezbedili pravo da ne moraju lično da se voze u skupim automobilima, da snose rizik putovanja po svetu, da zbog kaloričnih obroka u elitnim restoranima rizikuju pogoršanje zdravstvenog stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti, itd.
Izborom za narodnog predstavnika dobija se imunitet koji narodnog predstavnika štiti od posledica, ako koristi nešto što narodu nije dozvoljeno. Na taj način narod Apsurdistana se osigurao da ne bude kažnjen ako napravi saobraćajni prekršaj, potroši tuđe pare, potpiše loš ugovor, zavede tuđu ženu, upropasti tuđu imovinu, nekog uvredi, izbije, opsuje, itd.
Sve takve i mnoge druge stvari narod Apsurdistana može neograničeno da radi preko svojih izabranih predstavnika, a da mu niko ništa ne može.

U Apsurdistanu i narodni predstavnici imaju svoja ustavna prava po kojima ih niko ne može smeniti mimo volje naroda.
Da bi se znalo kakva je volja naroda u Apsurdistanu je konstituisana Izborna komisija, koja ima nadležnost da u izveštaju tačno utvrdi ko je postao narodni predstavnik i koliko birača predstavlja prilikom svojih aktivnosti.
I narodu i narodnim predstavnicima Apsurdistana zagarantovano je ustavno pravo na podnošenje ostavke. Tako narod može uvek kad su izbori da da ostavku na glasanje, a narodni predstavnik može uvek svojevoljno da da ostavku na zastupanje naroda, ako se umori, ako se razboli ili ne daj bože umre, što je u poslednjih 10 godina postao najčešći razlog za podnošenje ostavke.

A onda je državu Apsurdistan zahvatila svetska kriza. Da bi spasila narod Apsurdistana od finansijskih posledica Vlada je donela odluku da omogući azil slavnim istorijskim ličnostima, uz obavezu da

plaćaju TV pretplatu


Takođe, na inicijativu Vlade Apsurdistana Skupština je izglasala Zakon, kojim su pooštreni kriterijumi za izbor novih narodnih predstavnika.
Prema novim kriterijumima niko više nema pravo da se u Apsurdistanu  kandiduje za narodnog predstavnika, ako je uhvaćen da ima sukob interesa, krade, laže, da je nenamenski potrošio pare iz budžeta, sklopio loš ugovor, itd. Umesto toga može samo da bude postavljen za člana Vlade, sudiju, člana nekog upravnog odbora ili u najgorem slučaju za direktora.
Po novim pravilima za narodnog predstavnika države Apsurdistan moći će da se kandiduju samo oni koji još nisu uhvaćeni u nezakonitim  radnjama, što u velikoj meri povećava šanse da za narodne predstavnike budu izabrani oni koji po prethodnim kriterijumima nikada ne bi mogli da postanu narodni predstavnici.
Taman se ponadah da ću možda po novim kriterijumima i ja biti izabran za narodnog predstavnika, kad me probudi komšijino verglanje i struganje auta kome je davno propao i motor i auspuh.
Što sam baksuz! Komšija cele zime nije palio auto i rešio je baš sada to da radi kada mi se u snu ukazala šansa da i ja budem izabran da predstavljam narod u nekom drpežu.

Jednostavno nemam sreće, jer ću umesto toga u svojoj državi i dalje da jedem dobru klopu preko mojih narodnih predstavnika. Za utehu obezbeđena mi je obaveza da u mojoj državi preko računa za struju plaćam TV pretplatu, što mi obezbeđuje neotuđivo pravo da ne moram da kupim televizor, a ako ga i kupim nemam obavezu da gledam državni TV program.
Sanjao: Slobodan Radulović

Advertisements