Nemamo načina da sprečimo poniženje u poštama, a pogotovu Cvetkovićev hramovski reket javnim preduzećima i građanima, koji se meri milonima evra. Ako neka stranka progovori o ovome u Skupštini Srbije možemo se nadati da će se raskinuti veza vlasti sa crkvenom mafijom, koja se oblači u crno, vozi besna kola, nosi krstače oko vrata i preti nam da ćemo videti pakao.

Vlada Srbije je na sednici održanoj 26. Maja 2011. godine ponovo uvela protivustavni namet na poštanske pošiljke sa ciljem da se završi Hram svetog Save. Ovim nametom svaki će građanin koji od 6. juna do 20. avgusta šalje pismo poštom morati da uslugu doplati deset dinara, koliko košta doplatna marka. Tako je i ova Vlada nastavila saradnju sa crkvenom mafijom nametanjem samodoprinosa radi podsticanja pljačke u korist “crkvene mafije”, čiji su pripadnici prepoznatljivi kao “3P” – Pajero, pejdžer i plavuša. To je tipičan primer mafijaške crkvene oligarhije, koja u sprezi sa vladom Srbije i posredstvom PTT, kao monopolske državne firme, svima bez razlike na versko opredeljenje, po drugi put, nameće harač (prethodni slični harač nametnula je prethodna vlada tokom 2006. godine), takođe za završetak gradnje hrama Svetog Save, kada je doplatna marka za istu namenu Svetom arhijerejskom sinodu namaknula dva miliona evra.
Povodom zloupotreba crkve i vere od strane vlasti Ateisti Srbije su ministru vera uputili sledeći dopis:
Otvoreno pismo ministru vera Srđanu Srećkoviću
Posted on 23.05.2011. by admin
Povodom: B92 – Crna Gora ima državu pa bi i crkvu
Uvaženi ministre, ako zaista smatrate da crkveni život treba u potpunosti da bude odvojen od svetovnog, onda biste mogli da uradite nešto po tom pitanju. Na primer, da date ostavku, a zatim pomognete da se zatvori Vaše ministarstvo, koje krši odvojenost države od crkve, definisanu članom 11 Ustava Republike Srbije.
Zatim, mogli biste da izbacite versku nastavu iz državnih obrazovnih institucija, kojom se, takođe, krši odvojenost države od crkve, definisanu članom 11 Ustava Republike Srbije.
Nakon toga, mogli biste da ukinete školsku slavu, kao i slave u bilo kojim drugim državnim institucijama, koje, takođe, krše odvojenost države od crkve, definisanu članom 11 Ustava Republike Srbije.
Takođe, morali biste da ukinete i versku službu u vojsci, koja krši odvojenost države od crkve, definisanu članom 11 Ustava Republike Srbije.
Dodatno, morali biste da promenite i trenutnu himnu Republike Srbije, koja, takođe, krši odvojenost države od crkve, definisanu članom 11 Ustava Republike Srbije.
Najvažnije od svega, morali biste da prekinete da poklanjate novac svih poreskih obveznika crkvenim institucijama, da im obezbeđujete penzije, dok penzioneri koji su ceo život radili prave poslove gladuju, jer i to krši odvojenost države od crkve, definisanu članom 11 Ustava Republike Srbije.
Međutim, izgleda da ste jedino zabrinuti za sekularnost kada neka druga država želi da uradi nešto što se ne sviđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Postavlja se pitanje, da li vi radite za narod i državu ili za SPC?
Vaši građani koji Vas podržavaju da budete dosledni svojim rečima i da ispunite gorenavedene promene za očuvanje sekularnosti i poštovanja Ustava Republike Srbije,
Ateisti Srbije.

A šta se ustvari krije iza samodoprinosa za izgradnju hrama Svetog Save?

1986. godine, prilikom obnove gradnje hrama Svetog Save, procenjeno je da će to koštati 12 miliona dolara, a prošle godine konstatovano je da je do sada potrošeno oko 50 miliona dolara, a hram je i dalje ostao nezavršen. Ova nelogičnost završila se tako što su crkveni zvaničnici oformili komisiju i smenili klisara.
Umesto završetka hrama neki od čelnika crkve su počeli da se voze u luksuznim automobilima sa džepovima punim deviza, da prave orgije i pijanke i uopšte ponašaju se bahato i nedolično običnim građanima, a kamo li crkvenim velikodostojnicima. Kao ktitor crkvene mafije u čitavoj priči je i Boris Tadić, koji je izgovorio valjda najtačniju dijagnozu o crkvenoj mafiji: „Izgradnja hrama Svetog Save umnogome liči na istoriju srpskog naroda i države Srbije“. Pritom možda i nije mislio na duhovno – svetovno bratstvo u razbojništvu koje je opšte mesto pomenute istorije, manje ili više transparentno, a kazao je to 2005. u zgradi sekularnog Predsedništva Srbije, na donatorskim bahanalijama za izgradnju “onoga”.
Glavni baja za gradnju sa činom „protoneimar“, bivši ministar vera Vojislav Milovanović, kada je obelodanjeno koliko su popovi zagrabili, odnosno koliko im je država gurnula – izgovorio je nekoliko briljantnih rečenica, koje takođe, umnogome liče na istoriju i sklonosti srpskog naroda. On tvrdi da je gradnja finansirana preko Svetog arhijerejskog sinoda, pominje braću Ruse i njegovo “veličanstvo virman”” – inače u mafijaškim krugovima ustaljeno sredstvo svakog ozbiljnog pranja novca.
„Tačno je da je deo troškova bio nepotreban. Ali, ja ću vam reći da je izgradnja hrama Hrista spasitelja u Moskvi koji je za 30 odsto manji od hrama na Vračaru koštala 550 miliona evra! Odgovorno vam tvrdim da, kada je izgradnja hrama u pitanju, sve išlo preko Sinoda, i to s odobrenjem patrijarha. Sve uplate za hram išle su virmanski, a virmanski i isplate za kupljeni materijal…“, rekao je Milovanović.
Nemamo načina da sprečimo poniženje u poštama, a pogotovu Cvetkovićev hramovski reket javnim preduzećima koji se meri milonima evra i koji se u praksi delovanja crkvene mafije svodi na slogan: „Hram gradi nas!“.
Inače, Zakon o crkvama i verskim zajednicama definiše da crkve i verske zajednice samostalno upravljaju svojom imovinom i novčanim sredstvima, a završne račune eparhije moraju da predaju Patrijaršijskom upravnom odboru na odobrenje. Međutim, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije više puta je ponovio da nije bilo stroge kontrole eparhija i da je taj sistem provere narušen.
Naime, mediji su više puta pisali o velelepnim zdanjima u kojima žive vladika mileševski Filaret, šumadijski Jovan i žički Hrizostom, a često je pominjan i dvor vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija u Bijeljini, koji je poznat kao ’srpski Versaj’.
Da duhovne vođe Srbije nemaju preterano skroman ukus ni kada su u pitanju automobili, pokazuje slika ispred zgrade Patrijaršije koju je objavio dnevni list ’Alo’. Sabor Srpske pravoslavne crkve započeo je juče, a po rečima novinara pomenutog lista, vladike su u Beograd pristigle u ’besnim mašinama’.
Tako su se na parkingu ispred sporednog ulaza u Patrijaršiju mogli videti i Audiji A6 sa bosanskim i italijanskim tablicama i dve nove Škode super B, jedna valjevske, a druga kragujevačke registracije kao i Mercedes 280 niških tablica. Inače, cena ovog modela Audija se u auto-salonima kreće od 40.000 evra do čak 100.000, a osnovni model Škode košta oko 20.000 evra.
Vozni park i raskoš u kojoj žive duhovni pastiri srpskog naroda potpuno odudaraju od skromnog monaškog stila života koji je trasirao pokojni patrijarh Pavle.
O sjaju na eparhijskom dvoru vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija u Bijeljini, koji je poznat kao „srpski Versaj“, više puta je pisano, a sam vladika ga je krstio „parčetom neba na zemlji“. U medijima su više puta pominjani i velelepni dvorovi vladike mileševskog Filareta, šumadijskog Jovana i žičkog Hrizostoma, a enterijer vladičanskih dvorova vrlo često krase vredne umetničke kolekcije, džakuzi, mini teretane, skupoceni nameštaj, podovi od mermera…
Zakon o crkvama i verskim zajednicama definiše da crkve i verske zajednice samostalno upravljaju svojom imovinom i novčanim sredstvima – završne račune o tome koliko su novca utrošile u opremanje svojih prostorija, ali i za sve druge potrebe, eparhije moraju da predaju Patrijaršijskom upravnom odboru na odobrenje. Međutim, kako je više puta govorio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, taj sistem bio je narušen i trebalo bi ponovo da se uspostavi. Vladika Grigorije je istakao i da nije bilo stroge kontrole eparhija, zbog čega sada postoji potreba da sve budu kontrolisane. Veći uticaj Sinoda i svojevrsna centralizacija u Crkvi takođe su najavljeni kao jedna od tema Sabora.
Šaljivi portal „njuz net“ je proletos objavio da je nemački proizvođač automobila „Audi“ poslao SPC ponudu o sponzorskom ugovoru. Kako je preneo portal, Nemci su rekli da ih je na to motivisalo zato što su naišli na mnogo fotografija sveštenih lica u njihovim vozilima, a zatim su shvatili da dobar deo građana Srbije povezuje „Audi“ sa SPC kao znakom prepoznavanja.
Kao epilog ovakvih dešavanja u crkvenim krugovima svedoči anegdota koja je pripisivana pokojnom patrijarhu Pavlu. Navodno, kada je patrijarh pre desetak godina čuo da je ubijen jedan od kriminalaca velikog kalibra, reagovao je sledećim rečima:
– Eto, sva se ta mafija međusobno poubija, ostaše samo braća arhijereji.

Izvor informisanja:

http://www.blic.rs/stara_arhiva/drustvo/101551/Doplatna-markica-za-hram-Svetog-Save

Narod u narodnim kuhinjama, sveštenici u luksuznim automobilima →

Patrijarh srpski Irinej: lovac na žene i novac

http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/fe…-14022007.shtml

http://www.alo.rs/vesti/38488/Poceo_sabor_limuzina

http://www.youtube.com/watch?v=Migm72xhoG4

www.youtube.com/watch?v=9jQqD_Uj4oM

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/97701/Vladika-Teodosije-po-Tadicevoj-volji

forum.b92.net/topic/57440-crkvenamafija/

forum.krstarica.com/…/353325-Crkvenamafija-Ništa-im-nije-sveto-ljudski-život-najmanje.

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements