Verovali ili ne?

Srbija na svetskoj top listi zemalja sa najjačim mafijama zauzima solidno osmo mesto – vidi ovde.

Ali, ono što može srpska mafija izgleda da nijedna druga mafija na svetu ne može, možda zato što ni jedna druga mafija nema takvu logistiku od državnih firmi i državnih pravosudnih institucija, koje zajedno sa mafijom čine već davno po zlu afirmisanu spregu politike, kriminala i pravosuđa – vidi tekst u nastavku koji je u celosti preuzet sa sajta: www.pressonline.rs- vidi ovde.

Kompletna toplana „Mišeluk“ je demontirana i odneta, tako da nakon krađe nije ostao ni kamen na kamenu

1
Ostali samo temelji… Nadležni u toplani kažu da su „sve odneli Cigani“, ali im niko ne veruje

Toplana „Mišeluk“ u Novom Sadu, koja može da greje najmanje 5.000 domaćinstava, potpuno je demontirana i odneta tokom ovog leta. Nakon krađe tamo nije ostao ni kamen na kamenu. Šteta iznosi nekoliko miliona evra. Za krađu se saznalo u junu i policija radi na slučaju. Iz Javnog komunalnog preduzeća „Novosadska toplana“ saopštili su da su toplanu odneli nepoznati počinioci i da su iz ovog preduzeća podneli nekoliko krivičnih prijava protiv nepoznatih počinilaca.

Ova toplana je nekad grejala Novo naselje, u kome danas živi 35.000-40.000 ljudi, a 1991. godine premeštena je između Sremske Kamenice i Petrovaradina i služila je za zagrevanje objekta Televizije Novi Sad. Nakon bombardovanja je konzervirana, ali su je „nepoznati počinioci“ rasklopili i odneli. Prema zvaničnom saopštenju „Novosadske toplane“, ovaj objekat nije u pogonu zbog oštećenja nastalih tokom bombardovanja 1999, ali dobro obavešten izvor Pressa kaže da su tada samo na jednom objektu popucala stakla, koja su ubrzo zamenjena.

2

Šta je sve odneto

– Odneta su dva vrelovodna kotla snage 11 i tri megavata, sa kompletnom automatikom i gorionicima. U to vreme, to su bili najsavremeniji gorionici firme „Sake“, koji mogu da rade na gas i mazut, a danas jedan takav uređaj košta 150.000 evra. Nestali su i postrojenje za pripremu vode, elektronika i pumpno postrojenje, frekventni regulator za pokretanje ventilatora, objekat napravljen od metala koji je pokrivao toplanu. Objekat za zaposlene je devastiran, magacin sa nekoliko kilometara čeličnih cevi je ispražnjen, a lopovi su ukrali i celu trafo-stanicu i iz zemlje počupali kablove – kaže izvor Pressa.

– Nakon bombardovanja, u kojem je srušena zgrada TV NS, toplana je konzervirana i mogla je da se premesti bilo gde. Poređenja radi, manja toplana sa lošijom opremom greje sve stanove u Petrovaradinu. Demontirana je verovatno početkom leta. Za takav „posao“ bio je potreban obučen tim ljudi, najmanje dva kamiona i dve-tri nedelje „rada“. Rukovodstvo toplane je samo reklo da su to „odneli Cigani“, ali niko ne veruje u tu priču – kaže ovaj izvor.

Toplana je na tu lokaciju prebačena nakon što je u Novom naselju izgrađena toplana „Zapad“ većeg kapaciteta. U bombardovanju nije znatnije oštećena, a nakon toga je potpuno konzervirana i ograđena zaštitnom ogradom. Sadašnje rukovodstvo je 2008. preuzelo objekte u potpuno funkcionalnom stanju, a danas su na Mišeluku ostali samo temelji i zgrada za zaposlene, iz koje su odneti nameštaj, oprema, sanitarije, pločice…

3

S druge strane, u „Novosadskoj toplani“ tvrde da je toplana znatno oštećena tokom bombardovanja i da su podneli nekoliko krivičnih prijava protiv nepoznatih počinilaca. Takođe, nisu mogli da ustanove kolika je šteta, a to će biti poznato nakon policijske istrage.

– Zemljište na kojem se nalazi ova toplana nije u vlasništvu „Novosadske toplane“, ali sam objekat i oprema jesu. S obzirom na to da ovaj objekat nije u funkciji i nije obezbeđen, često se dešavaju krađe postojeće opreme, pa smo podneli nekoliko krivičnih prijava protiv počinioca ovih dela.

4
Za takav „posao“ bili su potrebni obučen tim ljudi i dve-tri nedelje  „rada“ … Izvor Pressa

Ukoliko se ponovo formira konzumno područje na Mišeluku i ako grad Novi Sad, osnivač „Novosadske toplane“, odluči da se nastavi snabdevanje toplotnom energijom tog konzumnog područja i izvrši se izgradnja novog pogona, „Toplana“ će moći da obnovi isporuku toplotne energije sa ove toplane – navodi se u pisanom odgovoru „Novosadske toplane“.

A. IVANIŠEVIĆ

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements