GoogleBooks 1 Google planira da sve knjige u svetu objavi na internetu

Ukoliko ste prvi put na ovom sajtu, predlažem vam da se prijavite na RSS izvor kako bi uvek bili u toku sa ovom tematikom.

Gigantska internet kompanija Google planira da sve knjige u svetu stavi na internet i omogući im pristup preko njenog pretraživača.

Ta inicijativa stavila bi sve ljudsko znanje svima na uvid, ali je već pokrenula pitanja o tome ko bi imao koristi od toga. Neke od rivalskih kompanija već su najavile tužbe protiv Googlea.

Kamion kompanije Google stigao je do biblioteke Univerziteta Stanford, nedaleko od San Franciska, pun pozajmljenih knjiga koje se vraćaju biblioteci. Sve te knjige već su digitalizovane i prebačene u kompjuter, a kamion će biti napunjen novim knjigama za skeniranje.

Direktor kompanije Google Books, Danijel Klensi, kaže da će biti skenirano do 40 miliona knjiga. “Gugl želi da organizuje sve informacije u svetu,” kaže Klensi.

Pored Stenforda, Univerzitet države Kalifornije i Univerzitet države Mičigen takođe su dozvolili skeniranje njihovih knjiga. Bibliotekar Stenforda, Majkl Keler, kaže da će time retke knjige postati svima dostupne. “Kada digitalizujete te knjige i omogućite im pristup, njihova upotreba znatno poraste. One se lakše pronalaze i deset puta više se koriste,” kaže Keler.

Mnogi podržavaju najnoviji potez Gugla

Advokat iz Silikonske doline, Geri Ribek, koji zastupa Savez otvorena knjiga, čiji članovi su Majkrosoft i Amazon.com, kaže da Gugl u početku možda neće naplaćivati pristup digitalizovanim knjigama, ali da bi kasnije to mogao da učini.

“To neće biti javna već privatna biblioteka, osnovana radi sticanja velike zarade. Google će naplaćivati pristup njoj ne samo naučnicima već i običnim ljudima, pa i učenicima,” kaže Ribek.

Digitalizovanje knjiga čiji vlasnici autorskih prava su poznati nije sporno, a isto važi za knjige čija autorska prava su istekla. Problematično je skeniranje knjiga koje više nisu u štampi i čija autorska prava još važe, ali su vlasnici tih prava nepoznati. Prodaja digitalizovanih kopija takvih knjiga mogla bi da bude unosna, ali je pitanje ko bi imao pravo na zaradu.

Google insistira da novac nije najvažniji

“Google vidi korist u poboljšanju mogućnosti pretraživanja i očekuje izvestan profit od prodaje tih knjiga, ali glavni motiv nije u zaradi od te prodaje,” kaže predstavnik kompanije Google Books, Danijel Klensi. U međuvremenu, Google nastavlja da skenira čitave kamione knjiga, dok je rasprava o zakonskim pitanjima u vezi sa tim zakazana je za februar. (voa)

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements