Karl Fridrih Hijeronim Minhauzen je bio nemački baron. Rodio se u Hanoveru 11.05.1720. a umro je u istom gradu 22.02.1797. Kažu da je bio najveći poznati lažov na svetu zbog čega se kod nas za velike lažove odomaćila izreka: „laže k’o Minhauzen“, ili pak (neformalno) da „baroniše“.

On je kao nemački baron sa nepunih dvadeset godina pristupio ruskoj vojsci i sa njima se borio protiv Turaka. Po povratku u rodnu Nemačku izmišljao je i pričao neverovatne avanture o letenju na Mesec i o svom velikom junaštvu.

Koliko smo puta čuli od srpskih političara lažna obećanja kako će, „kada dođu na vlast, povećati plate i penzije, kako ćemo imati bolji životni standard, povoljnije kredite za stanove, kako će smanjiti nezaposlenost i siromaštvo, da će u parlamentu biti više žena…“ Isto toliko puta smo se uverili da su naši političari lažovčine jer od svega što obećavaju, od kampanje do kampanje, malo toga ispune kada dođu na vlast! Čudno je samo kako im od tolikih laži do sada nisu porasli nosevi, a noge se skratile!

Laž je u srpskoj politici često korišćeno sredstvo u borbi za vlast. Neke izgovorene neistine će zbog svoje gnusnosti i gluposti ući u anale srpske politike.  Zato kada sledeći put čujete naklapanja tipa „ja nikada nisam…“, „ja svuda…“, „mi uvek…“ i slično, budite sigurni da lažu!

Ako se upitamo zašto niko od političara zbog laganja nije odgovarao, odgovor je zato što svi redom lažu. Kada bi klupko političkih laži počelo da se odmotava, verovatno bi nastupio haos. Zato u svojim lažima političari štite jedni druge.

Najveće laži srpskih Minhauzena

  1. Obećanje socijalista da će u zemlji tokom devedesetih biti mir.
  2. Obećanje Slobodana Miloševića da će građani Srbije imati švedski standard;
  3. Obećanje vlasti posle 5. oktobra da će brzo doneti novi ustav, koji smo dobili tek krajem 2006. godine;
  4. Tvrdnje DS-a da je Neda Arnerić bila prisutna tokom glasanja za izbor guvernera NBS, iz čega se izrodila „afera Bodrum“;
  5. Izjava radikala da će hleb koštati tri dinara;
  6. Izjava Dejana Mihajlova da je DS kriv za ubistvo premijera;
  7. Obećanje Miroljuba Labusa da će svi krivci za „šećernu aferu“ biti kažnjeni;
  8. Tvrdnja bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića da nije potpisao ugovor za prodaju vojne zgrade u Katanićevoj ulici;
  9. Dinkićeva tvrdnja da će prepoloviti nezaposlenost;
  10. Obećanje vlasti da će uhapsiti Ratka Mladića i Gorana Hadžića do kraja 2009. godine;

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements