1. Srbija je izgubila državu na Kosovu 1389.

NETAČNO, srpsko carstvo se raspalo mnogo ranije, a knez Lazar je zbog najezde Turaka mnogo pre bitke priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja. Srpska država je u vazalnom odnosu postojala još vek i po.

2. Vuk Branković je izdao kneza Lazara.

NETAČNO, istorijski je dokazano da je to verovanje ostalo u narodu, kao posledica verovanja da se Srbi uvek dele na borce za slobodu i izdajnike (iliti na dve Srbije).

3. Srbija je bila branik hrišćanstva u Evropi.

NETAČNO, despot Stefan Lazarević u bici na Nikopolju zadao je odlučujući udar velikoj hrišćanskoj vojsci u odsudnom momentu i tako suštinski uveo islam u Evropu.
4. Rusija je prijatelj koji će se uvek naći Srbima.

NETAČNO, to je zabluda koja je nastala u Prvom srpskom ustanku, kada je sve vreme ustanka u Srbiji bio izaslanik Rodofinkin i jedan ruski odred. Kada je postalo „gusto“ 1813. godine, Rusija napušta Srbiju. A u prethodna dva veka Beograd i Moskva su više vremena proveli u lošim nego u dobrim odnosima.
5. Timočka buna 1883. bila je ustanak naroda protiv represivne vlasti kralja Milana.

NETAČNO, to je bio otpor konzervativnih seljaka protiv modernizacije države.

6. Srbija je stvaranjem Kraljevine SHS (Jugoslavije) ostvarila svoj interes da svi Srbi žive pod jednim krovom.

NETAČNO, istorija je pokazala da su u pravu bili oni koji su tvrdili da je Srbija skupo plaćenu slobodu lako prodala za utopijsku ideju.
7. Kralj Aleksandar Karađorđević je bio diktator i tiranin (komunističko tumačenje) – kralj Aleksandar Karađorđević je bio herojski vojskovođa, oslobodilac i ujedinitelj (monarhističko tumačenje).

NETAČNO, iz njegove ličnosti svako je uzimao ono što mu odgovara; u stvarnosti bio je čovek sa mnogo mana i grešaka.

8. Pristupanjem Trojnom paktu knez Pavle je hteo da uvuče Jugoslaviju u Drugi svetski rat na strani Sila osovine, a 27-martovskim pučem Srbi odbranili nacionalni ponos.

NETAČNO, od Jugoslavije je tražena praktična neutralnost, da bi na kraju Srbi, potplaćeni od strane britanske službe, učešće u ratu platili sa 1,7 miliona života i uvođenjem komunizma.
9. Puč 27. marta organizovali komunisti.

NETAČNO, Komunisti nisu bili ni marginalni učesnik, jer su tada bili u savezu s Hitlerom. Izaslanik predsednika SAD, pukovnik Donovan, mnogo godina kasnije je rekao: „Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941, jer smo mi tu revoluciju kupili“.

10. Partizanske ofanzive u Drugom svetskom ratu bile su herojski podvizi NOB-a.

NETAČNO, u stvarnosti to su bile male vojne operacije koje nisu imale značajniji uticaj na tok rata, a dovodile su do velikih odmazdi jer su Nemci, osim na ostrvu Krit, još jedino u Srbiji imali pravilo 100 za jednog.

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements