Srpski tango rasplakao Ruse

Predstava “Srpski tango“ naše autorke Jelene Bojović, koja je inspirisana Kosovom i Metohijom, osvojila je prestižnu Srebrnu plaketu na Sedmom međunarodnom pozorišnom festivalu “Zlatni vitez“ u Moskvi. Ova potresna drama, koja kroz tekst, pesmu i muziku dočarava tradiciju i kulturu srpskog naroda, ne samo da je osvojila drugo mesto već je oduševila rusku publiku i pored toga što je izvođena na srpskom jeziku.

– Kada su se u sali posle predstave upalila svetla, većina ljudi nije mogla da sakrije suze. Pesma “Crven cvete“, koja je za veoma kratko vreme srpskom narodu na KiM postala himna stradanja i nadanja, izazvala je ovacije – priča Bojovićeva, koja je komad postavila za samo mesec dana.

– Da nije bilo nekoliko privrednika iz Srbije koji su nam finansijski pomogli, kao i nekoliko prijatelja iz Rusije, “Srpski tango“ nikada ne bi zaplesao Moskvom. Na put smo krenuli uz blagoslov oca Petra Ulemeka, koji je potom otišao na Svetu goru – navodi autorka predstave.

Srpski tango izvođen je godinama na humanitarnim večerima za pomoć deci, manastirima i narodu KiM.
– Predstava je dobila ime “Srpski tango“ jer je tango “najtužnija misao koja se pleše“, a gde se nalazi mesto najveće tuge i stradanja srpskog naroda? To je Kosovo i Metohija – ističe naša sagovornica.

Bojovićeva kaže da su tokom predstave svi u publici bili sleđeni i ćutke upijali svaku reč.
– A kada su se svetla upalila, usledio je gromoglasan aplauz, koji je prema mom utisku trajao čitavu večnost, zbog čega smo nastupali još 40 minuta pevajući stare srpske pesme. To je jedan od trenutaka u životu koji će mi večno ostati u sećanju – kaže Bojovićeva.

Izvor informacije: kurir 11.11.2009.

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements