POŠILJALAC:

GSM“Nezavisnost“ Instituta za bakar Bor

Delovodni broj: 10-02/02

Datum: 05.02.2002.

OPŠTINSKOM JAVNOM TUŽIOCU BOR

Predmet: Krivična prijava protiv direktora Instituta za bakar Bor

Obraćamo Vam se u vezi potpisanog protivzakonitog ugovora o autorskim delima br. 71/2001.

Ugovor je potpisan za izradu autorskog rada „Koncepcija otvaranja, transport-izvoz, provetravanje i odvodnjavanje“ dana 07.05.2001. godine pod brojem 71/2001. sa rokom izrade od 01.05.2001. godine do 01. godine. Ugovorena vrednost rada je 42.000 dinara.

Ovaj posao , odnosno rad, je iz delatnosti za koju je poslodavac registrovan, tako da se po članu 135. Zakona o radnim odnosima (koji je tada bio na snazi), nije mogao potpisivati ovakav ugovor za ovakav rad.

Ovakvi ugovori nisu dozvoljeni ni po Zakonu o radu koji je sada na snazi.

Ugovor je potpisan sa penzionerom Stojislavom Aleksandrovićem, iako za ovaj posao postoje utvrđena posebna radna mesta i zaposleni radnici.

Obaveštavamo Vas da, pored toga što je ugovor nezakonit, on nije ispunjen u roku jer trenutno ga rade tehničari u Institutu za bakar Bor u Zavodu za rudarstvo (rade na pripremi priloga za projekat – ne radi se ni o kakvom autorskom radu).

Obzirom na sve napred izneto, molimo Vas da odmah intervenišete jer se radi o klasičnoj zloupotrebi ovlašćenja a na štetu preduzeća i zaposlenih.

Ovo preduzeće je još uvek u društvenoj svojini i izgleda da se pokušava pre privatizacije potpuno obezvrediti nezakonitim prelivanjem novca sa računa preduzeća na privatne račune.

Predsednik Odbora poverenika

GSM „Nezavisnost“

Instituta za bakar Bor

Dragan Štrbac

Prijava je zavedena u Opštinskom javnom tužilaštvu u Boru 04.02.2002. godine, ali je zataškana uz pomoć sprege politike, kriminala i pravosuđa.

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements