Resornim ministarstvima i inspekcijama poslato upozorenje da je aerozagađenost sedamdesetostruko uvećana i da moraju da intervenišu. Odgovora nema

BOR – Građani Bora i okoline ponovo se šetaju s maramicama na ustima. Eko-stanica u centru grada, poklon EU, izmerila je pre desetak dana, u jedan sat po ponoći, 70 puta veću prisutnost sumpor-dioksida od dozvoljene.
Merni instrumenti pokazali su da je sumpor-dioksida u kubnom metru vazduha više od 12.000 mikrograma, a zakonski je dozvoljeno samo 150 mikrograma. Sledećeg dana, u isto vreme nebo je bilo malo vedrije, izmereno je 7.640 mikrograma nezdravog vazduha, u kome je dokazano da ima i čvrstih čestica, od olova i cinka do žive, arsena, pa i najopasnijeg po zdravlje – kadijuna.
– Poslali smo resornim ministarstvima i inspekcijama upozorenje da je aerozagađenost nad Borom sedamdesetostruko uvećana i da moraju da intervenišu, pa i po cenu zatvaranja dotrajalih pogona topionice. Odgovora po običaju nema, ali je evidentno da inspektori za ekologiju nemaju hrabrosti da vinovnike kažnjavaju. Stručnjaci Svetske banke nisu napamet preporučili da se topionica najkasnije do kraja 2006. godine zatvori.
Ona seje otrov već godinama i decenijama i sve zbog upošljavanja starih, u savremenom svetu davno odbačenih kapaciteta. Da li je uvozni koncentrat prljav niko neće da saopšti, ali je istina da je topionica odradila svoje i da je bolje da stoji nego da nas truje. Utoliko pre, jer proizvodnja bakra iz naših rudnika se zasigurno ne isplati, a od uvozne prerade sirovina, očigledno, isto se teško živi – kaže Dragan Jankucić iz sindikata Nezavisnost Topionice i rafinacije.
Prema našim saznanjima, uvozne sirovine stizale su iz Turske, a sada dolaze čak iz Čilea. Novica Milošević, najkompetentniji ekološki stručnjak u Boru, ističe da se događaju akcidentne situacije i da je to maltene normalna pojava kod zastarele i propale topioničke tehnologije.
I još nešto je evidentno – od prošlog ponedeljka, kada je delegacija Vlade Srbije, na čelu sa potpredsednikom Miroljubom Labusom, posetila Bor – lakše se diše. Nebo je vedrije, a iz topioničkih dimnjaka nema uobičajenog raznobojnih vazdušnih zavesa. To znači da je, verovatno, dok ne prođe nezadovoljstvo građana, smanjena proizvodnja uvoznog koncentrata bakra.
B. F.

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Izvor informisanja: Glas javnosti, petak 11.mart 2005.

Advertisements