Mondo: Bor u oblaku sumpor-dioksida

Koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu u Boru i dalje je mnogo veća od dozvoljene i trenutno iznosi 15.000 mikrograma po metru kubnom, objavljeno je na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Dozvoljena granična vrednost ovog gasa u vazduhu je 350 mikrograma po metru kubnom.

Prvog dana 2009. godine zabeležena je rekordna zagađenost sumpor-dioksidom iz pogona Topionice, a koncentracije je oko 13 časova iznosila 38.100 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Žitelji borskog naselja opisali su da je celo naselje pod sumpor-dioksidom koji je kao magla prekrio Brezonik.

„Nikada do sada nisam doživeo ovakvo zagađenje. Celo naselje je obavijeno dimom i maglom, imam utisak kao da mi je gvožđe u ustima, a kada se udahne peče grlo i osećam vrtoglavicu“, kazao je stanovnik Brezonika Goran Vasković i dodao da su roditelji zabrinuti i da ne puštaju decu da se igraju napolju.

Upravnik Topionice Slaviša Stefanović izjavio je agenciji Beta da su preduzete sve mere kako bi se smanjila aerozagađenost, tako što je proizvodnja zaustavljena i da iz dimnjaka više ne ide dim.

On je dodao da je sumpor-dioksid prekrio Brezonik zbog iznenadnih promena meteoroloških uslova, promene pravca vetra i nakon pada vazdušnog pritiska.

Fond za zaštitu životne sredine Ministarstva za ekologiju i Fond Ministarstva za nacionalni investicioni plan odobrili su krajem decembra RTB-u Bor 100 miliona dinara za projekat „Smanjenje emisije sumpor-dioksida iz pirometalurških pogona“.

Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kazao je da se ugradnja mokrih elektrofiltera u Topionici i rafinaciji bakra očekuje za manje od dva meseca i da će to doprineti da vazduh bude čistiji.

Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Gorica Ćurčić je rekla Tanjugu da je Topionica bakra odmah po saznanju o velikoj koncentraciji sumpor dioksida u vazduhu, jutros oko 10.30 časova, zaustavila pogone.

Međutim, i pored toga, a zbog vremenskih prilika u Boru, koncentracija sumpor dioksida nije opala.

Ćurčićeva je navela da je fabrika bila dužna da reaguje čim je koncentracija sumpor dioksida bila povećana na 350 mikrograma po kubnom metru i da će inspekcija proveriti da li je ta fabrika pravovremeno reagovala.

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Izvor informisanja: (agencije/MONDO)


Advertisements