Podnijete prijave protiv bivših funkcionera EPS-a Ljubomira Gerića, Vladimira Marjanovića, Dragana Vignjevića i Danice Vuković. Kako navodi MUP u saopštenju, protiv njih su podnijete prijave zbog osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se da su u periodu od 2001. do 2004. godine, u spoljnotrgovinskom poslu sa firmama EFT (Energy Financing Team) i Interfejs (Interface), registrovanim u Velikoj Britaniji, na štetu EPS-a pribavili protivpravnu imovinsku korist, prenosi Ppo na pisanje srbijanskih medija, iznosi su od 12.793.364 dolara, odnosno 834.720.196 dinara, čime su budžet države oštetili za 143.516.395 dinara.

Beogradska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije Ljubomira Gerića, bivšeg direktora Direkcije Elektroenergetskog sistema za upravljanje, u okviru EPS-a, Vladimira Marjanovića, bivšeg glavnog dispečera EPS-a Dragana Vignjevića i bivše direktorke Direkcije za promet trgovinskog i deviznog poslovanja EPS-a Danice Vuković.

Istorijat problema

Gerić je bio generalni direktor EPS-a od aprila 2001. do kraja februara 2004, kada je na prijedlog Ministarstva za energetiku smijenjen zbog, kako je navedeno, sklapanja štetnih ugovora sa inostranim kompanijama EFT i “Interfejs”.

Riječ je o ugovorima za koje se smatra da su Vuku Hamoviću, vlasniku EFT-ja, dali ekskluzivno pravo na uvoz i izvoz viškova struje iz Srbije bez tendera. 2004. u Skupštini Srbije formiran je anketni odbor koji je utvrđivao činjenice o trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima povezanim s tom trgovinom. Pred tim anketnim odborom tadašnja ministarka energetike Kori Udovički izjavila je da je poslovodstvo EPS-a štetnim ugovorima o uvozu i izvozu struje oštetilo državu.

Ona je tada navela da, u tom poslovanju, nisu toliko sporni ugovori i tenderi koje je EPS sklapao o uvozu struje, već da osnovni problem predstavlja često deponovanje struje EFT-ja kod EPS-a.

Prema njenim riječima, EPS je sistematski „grešio“ pri procjeni potrebne količine za uvoz struje u zimskom periodu, kada je ona najskuplja.

S druge strane, Gerić je pred odborom optužio bivšeg ministra finansija Božidara Đelića i Kori Udovički da su oni upravljali Elektroprivredom Srbije i donosili sve važne odluke, a da je on samo izvršavao naređenja i zahtijeve Ministarstva energetike.

„Ja sam samo izvršavao naređenja i zahtijeve Ministarstva za energetiku“, naveo je Gerić.

U kompaniji EFT radili su srpski biznismeni Vojin Lazarević i Vuk Hamović. Firma EFT je najveći trgovac strujom u jugoistočnoj Evropi, a njeno sjedište je u Londonu.

Hamović i Lazarević povezivani su sa ugovorima štetnim po EPS pri uvozu struje, optuživani su i za sumnjive dokapitalizacije Nacionalne štedionice, a nezvanično su pominjani i kao glavni finansijeri i vladajućih i opozicionih stranaka.

Visoki predstavnik za Bosnu Pedi Ešdaun ispitivao je poslovanje EFT-a u Republici Srpskoj, ali utvrđeno je da je kompanija EFT poslovala legalno. EFT je do 2006. bio najveći strani investitor u BiH.

EFT odbacuje optužbe

EFT je saopštio da odbacuje optužbe na račun tog preduzeća u krivičnim prijavama koje je MUP podnio protiv funkcionera EPS-a zbog „sklapanja navodno štetnih ugovora sa EFT-jem.

„Kao što je već ustanovljeno, te transakcije ne samo da nisu bile nezakonite i štetne, već su bile korisne za EPS, obezbijedile su grijanje Novom Sadu, koje bi inače bilo dovedeno u pitanje, i naravno bile su profitabilne za EFT“, navodi se u saopštenju te kompanije.

EFT podsjeća da su te transkacije realizovane prije šest godina, a u međuvremenu su više puta javno i detaljno objašnjene i javnosti i istražnim organima.

EFT smatra da podnošenje prijava u ovom trenutku „upućuje na zaključak da su inspiratori toga vise vođeni nečijim politikantskim potrebama nego pravnim razlozima“, ali da će sudu stoje na raspolaganju.

Nalazi Ministarstva iz 2003.

I u vladi Zorana Živkovića, u avgustu 2003, Ministarstvo energetike je ispitivalo poslovanje EPS-a sa te dvije kompanije.

Ministarstvo je tada zaključilo da su ugovori o uslužnoj preradi mazuta iz 2001. godine i ugovori o interventnom uvozu električne energije iz 2002. godine bili štetni po EPS.

Ministarstvo je utvrdilo da su ti ugovori sklopljeni direktnom nagodbom, bez sprovedene tenderske procedure, što je nanijelo štetu Elektroprivredi tako što je termoelektrana-toplana bila gotovo pet mjeseci besplatno ustupljena na korištenje kompaniji Interfejs, a da nisu naplaćeni bilo kakvi troškovi, piše b92.

Takođe, samo 20 dana posle besplatnog ustupanja elektrane Interfejsu, počeo je interventni uvoz električne energije od kompanije EFT po vrlo visokim cijenama, koji je bespotrebno nastavljen i tokom februara 2002. godine, dok je jedan agregat u elektrani bio zaustavljen.

U izvještaju stoji da postoji mogućnost da su ugovori o uslužnoj preradi mazuta bili štetni i po Naftnu industriju Srbije, jer je mazut prodat kompanijama EFT i Interfejs po skoro 40 odsto nižim cijenama od onih koje su naplaćivane našim kompanijama na evropskom tržištu.

Tadašnje Ministarstvo energetike utvrdilo je da je u poslovanju EPS-a sa ovim kompanijama pet od jedanaest ugovora sklopljeno poslije sprovedene tenderske procedure, tako da u tim slučajevima nisu uočene nepravilnosti.

U toj prijavi tvrdi se da su Ljubomir Gerić, bivši generalni direktor EPS, Vladimir Marjanović, bivši direktor Direkcije za upravljanje Elektroenergetskog sistema u EPS, Dragan Vignjević, bivši glavni dispečer EPS, i Danica Vuković. bivši direktor Direkcije za promet trgovinskog i deviznog poslovanja EPS, osumnjičeni kako su od 2001. do 2004. godine u poslovima s firmama EFT i Interfejs, iza kojih stoje Vojin Lazarević i Vuk Hamović, svojim partnerima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 12.8 miliona dolara, i oštetili državni budžet za više od 22 miliona dolara.

Smjena trojice beogradskih policajaca, koja u fokus dovodi interese dvojice moćnih tajkuna, stavila je na najozbiljniji test do sada dvije najsnažnije vladine stranke. Kažnjavanje trojice policajaca beogradskog SUP koji su 25. jula  podnijeli Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivših čelnika Elektroprivrede Srbije (EPS) prijeti da se pretvori u prvu veliku aferu novog kabineta Vojislava Koštunice.

Javnosti je već poznato da je, pošto je prijava podnesena bez njegovog znanja, ministar policije Dragan Jočić odniah pozvao na raport Dejana Svilara, zamjenika načelnika prvog odjeljenja beogradske kriminalističke policije, zatim inspektore Predraga Pavlicu i Petra Damjanca, za koga je utvrđeno da je autor krivične prijave.

U toj prijavi tvrdi se da su Ljubomir Gerić, bivši generalni direktor EPS, Vladimir Marjanović, bivši direktor Direkcije za upravljanje Elektroenergetskog sistema u EPS, Dragan Vignjević, bivši glavni dispečer EPS, i Danica Vuković. bivši direktor Direkcije za promet trgovinskog i deviznog poslovanja EPS, osumnjičeni kako su od 2001. do 2004. godine u poslovima s firmama EFT i Interfejs, iza kojih stoje Vojin Lazarević i Vuk Hamović, svojim partnerima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 12.8 miliona dolara, i oštetili državni budžet za više od 22 miliona dolara.

ODBRANA

Iako MUP šuti, iz krugova bliskih Jočiću tvrdi se da su policajci politički zloupotrebljeni.

PREMJEŠTAJ
Poslije raporta, policajci Svilar i Pavlica su premješteni u Obrenovac i Lazarevac, dok je Damjanac penzionisan. Takođe se moglo čuti i da je zbog te prijave penzionisan i doskora prvi čovjek beogradske policije Milorad Simić.

Pokušavajući da rasvijetli ovu priču, Standard nije mogao nijednog od neposrodnih učesnika afere da ubijedi da javno govori o njenoj pozadini. Iako su se oni sami odlučili za ćutanje, iz krugova kažnjenih policajaca može se čuti da je postupak protiv njih pokrenut u znak odmazde jer se Jočić našao pod teškim pritiskom iz svoje stranke i Koštuničinog kabineta budući da je u fokus strujne afere ponovo doveden Vojin Lazarević, koji ima veoma dobre odnose s tim političkim blokom.
S druge strane, iz krugova bliskih Jočiću tvrdi se da su policajci politički zloupotrebljeni i da su zaobišli nalog da se krivične prijave od većeg značaja, gdje ova protiv čelnika EPS nesumnjivo spada, ne predaju tužilaštvima bez odobrenja Ministarstva.

DSS
U borbi za primat Jočić je oko sebe okupio partijsku ekipu i biznismene, među kojima nije Lazarević

SIMIĆEVA ULOGA
Prema jednoj verziji koja se mora uzeti s rezervom, penzionisanje šefa beogradske policije Milorada Simića nije došlo poslije, već je prethodilo krivičnoj prijavi protiv čelnika EPS. Iako je po godinama starosti i radnog staža ispunjavao uslove za odlazak u penziju i očekivao bar šest posljednjih mjeseci Jočićevu odluku o tome, Simić je otjeran u penziju iznenada i na način koji je smatrao veoma nekorektnim.

Bez znanja Joćića Simić dozvolio slanje prijave protiv bivših direktora EPS

Jočić je žrtvovao policajce u borbi za prevlast u DSS

Naime, to mu nije saopštio Jočić nego je u petak Simiću poslao kurira koji je šefu beogradske policije saopštio da ide u penziju i da ministar već u ponedjeljak neće da ga vidi na poslu. Simić je u tome video namirivanje starih računa, prije svega, zbog svojih dobrih kontakata s Demokratskom strankom iz vremena kada su DS i DSS bili ljuti protivnici. Da šef beogradske policije nije dio njegove ekipe, Jočića je uvjerilo i to što se tokom proljetnih pregovora o vladi pominjala mogućnost da Simić postane direktor policije ukoliko taj resor pripadne DS.

Hamović: HEP mu dvostruko plaća struju

Tvrtke srpskih tajkuna, te ukrajinsko-slovačka Korlea, čiji je prokurist sin potpredsjednika Nadzornih odbora HEP-a i TLM-a Krešimira Ćosića, najveći su ovogodišnji dobavljači struje HEP-u.

Tvrtke kontroverznih srpskih tajkuna Vuka Hamovića EFT i Vojina Lazarevića Rudnap te ukrajinsko-slovačka Korlea, čiji je prokurist u Hrvatskoj sin potpredsjednika Nadzornih odbora HEP-a i TLM-a Krešimira Ćosića, najveći su ovogodišnji dobavljači struje HEP-u.

Na štetnim ugovorima samo s te tri tvrtke HEP je izgubio najmanje 750 milijuna kuna.

Naime, lani je od njih kupljeno 285 megavata, i to po povijesno gotovo najvišoj cijeni od 83,3 eura za MWh. Cijena električne energije na međunarodnom tržištu ubrzo nakon potpisivanja ugovora pala je ispod 40 eura za megavatsat. Tvrtka Rudnap upravo po toj cijeni struju je, primjerice, prodavala Crnoj Gori.

Nakon što je otkriveno da je ukupno na kupnji skupe struje HEP lani izgubio milijardu kuna te dodatnih 400 milijuna jer je mostarskom Aluminiju, preko TLM-a, tu istu struju prodavao za četiri puta manje iznose, popis njegovih najvećih dobavljača dodatno intrigira.

Iako je HEP, prema količini kupljene struje po stanovniku, drugi najveći europski kupac, još uvijek se sva trgovina odvija putem posrednika. Vlastite tvrtke za posredništvo HEP iz nepoznatih razloga nikada nije pokrenuo.

Protiv najvećeg dobavljača, vlasnika EFT-a Vuka Hamovića, zbog sumnje u prijevare i trgovanje dugovima, posljednjih su godina vođene istrage u Srbiji, BiH, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Ni u jednom slučaju prijave nisu podignute. Bivši visoki povjerenik za BiH Paddy Ashdown za Hamovića je rekao da plaćanjem mita političarima u Republici Srpskoj posredno financira skrivanje ratnih zločinaca.

Smatra ga se kraljem struje na Balkanu, brojne države ga imaju na svojim neformalnim crnim listama, ali su i dalje prisiljene surađivati s njim jer je iznimno moćan. Lani je ostvario prihod od 974 milijuna eura.

Sin generala JNA

– S tim čovjekom nikada se nisam želio sastati iako me nekoliko puta pozivao. Preopasan je – rekla nam je osoba koja i sama ima izniman utjecaj na hrvatsko tržište električne energije.

Trenutačnom vodstvu HEP-a optužbe da Hamović podmićuje i vara očito nisu bile nikakav problem kada su s njim sklapali posao. Vuk Hamovć sin je nekadašnjeg načelnika generalštaba JNA (od 1961. do 1967. godine) Ratimira Rade Hamovića, koji je smijenjen nakon pada Aleksandra Rankovića.

Potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća Vuk Hamović pokrenuo je privatni posao, a tvrtku EFT osnovao je 2000. godine.

Jedno vrijeme na Cipru se bavio trgovinom dugovima pa je tako u njegovim rukama završio i novac koji je USAID donirao Crnoj Gori za otplatu dugova. U jednom drugom slučaju istraživao ga je i britanski Ured za ozbiljne prijevare SFO.

Za 2009. godinu Hamović je HEP-u odjednom prodao 125 MW struje za 91 milijun eura i time pokrio više od trećine uvoznih potreba Hrvatske. Kada se tome pridoda i količina energije koju Hamović HEP-u prodaje na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini, u konačnici njegov EFT pokriva oko deset posto ukupnih hrvatskih potreba za električnom energijom.

Lanjske godine opseg trgovanja između HEP-a i EFT-a bio je približno isti iako je, prema službenim podacima, EFT Hrvatska 2008. prijavio prihod od samo 3,8 milijuna eura. Ostatak je, doznajemo, uplaćen na njihove račune u Švicarskoj, dakle na više od 95 posto iznosa Hamović Hrvatskoj nije morao platiti porez na dobit.

Na drugom mjestu po količini struje prodane HEP-u za 2009., 100 MW po 72,9 milijuna eura, slovačka je tvrtka Korlea iza koje navodno stoji ukrajinski kapital. Prokurist te tvrtke, 28-godišnji Marko Ćosić, sin je potpredsjednika nadzornih odbora HEP-a i TLM-a, generala Krešimira Ćosića. O mogućem sukobu interesa Ćosić stariji nije želio niti čuti.

Čudni potezi

– To što moj sin radi u Korlei nema nikakve veze sa mnom, zaposlili su ga kao stručnjaka. HEP je od njih struju kupovao i prije – ustvrdio je Ćosić.

Svoju ulogu kao člana nadzornih odbora dviju tvrtki koje su, u najmanju ruku, u neobičnom odnosu odbio je objasniti, jednako kao što nije želio razgovarati ni o čudnom poslovnom potezu HEP-a koji struju na međunarodnom tržištu kupuju po iznimno visokim cijenama, a TLM-u je prodaje za četiri puta manje iznose.

Na trećem mjestu po količini električne energije prodane HEP-u za 2009. nalazi se tvrtka Rudnap srpskog trgovca Vojina Lazarevića, koji je prije bio bliski suradnik Vuka Hamovića u EFT-u.

On je HEP-u prodao 60 MW elektične energije za 43,7 milijuna eura. Za 2008. njegova hrvatska podružnica Rudnap energija prijavila je prihod od samo 4,7 milijuna eura, dakle, jednako kao i Hamović, većinu uplata primio je negdje u inozemstvu. Osim navedenih šteta u trgovanju strujom, HEP je na ovaj način državu oštetio i time što je prodavateljima omogućio izbjegavanje plaćanje hrvatskih poreza.

Aleksandar Vucic, predsednik Anketnog odbora Narodne skupstine za
utvrdjivanje cinjenica u trgovini elektricnom energijom:
AKO SE PREGLASAVANJEM ZATASKA ISTINA, SPREMAN SAM DA NAPISEM KNJIGU O
MILIONSKOJ STETI 

       Afera oko trgovine elektricne energije ovih dana vise nego ikada
potresa burno politicko tlo Srbije. Ovoga puta u sve se upustila i Narodna
skupstina, koja je formirala Anketni odbor sa ciljem da utvrdi cinjenice
vezane za ovu afere. Do sada iznete cinjenice, mada smo tek na pocetku rada
odbora, govore da je u ovoj oblasti godinama unazad carovao kriminal. Sve to
su tokom prosle nedelje potvrdjivali i nekadasnji ministar energetike Kori
Udovicki, kao i nekadasnji zamenici ministra u istom ministarstv u Nikola
Nikolic i Slobodan Ruzic. Ni Bozidar Djelic nije zeleo da umanji tvrdnje
kolega iz vlade. Po onome sto se culo na Anketnom odboru glavni akteri afere
su Vuk Hamovic, jedan od vlasnika londonske firme EFT koja se bavi uvozom
elektricne energije i Vojin Lazarevic, takodje jedan od direktora bordela
ove firme. Za "Svedok" je o aferi struja govorio Aleksandar Vucic,
predsednik Anketnog odbora i generalni sekretar SRS.
       Svedok: Zasto ste se toliko okomili na Hamovica i Lazarevica i sta
Vam je cilj u radu ovog Anketnog odbora?
       Aleksandar Vucic: Nisam se uopste okomio na njih niti me oni
preterano interesuju. Meni je cilj da se utvrdi ko je to i na koji nacin od
strane drzavnih organa sa njihovim firmama potpisivao stetne ugovore oko
uvoza i izvoza elektricne energije i prodaje mazuta, i time znacajno ostetio
drzavu. Moramo da utvrdimo kolika je steta nastala za drzavu, da li je bilo
malverzacija u EPS-u i NIS-u i da se konacno sprece eventualne buduce
malverzacije u ovoj oblasti.
       S: Hamovic je zestoko uzvratio nazvavsi Vas cirkuzantom i ceo Anketni
odor cirkusom. Najavio je da ce EFT pred istim odborom opovrgnuti vase
optuzbe.
       A.V: Nemam nista protiv toga kako je on mene nazvao. Cirkuzant je
posten posao. To sto rad Anketnog odbora naziva cirkusom dovoljno govori o
samom g. Hamovicu i njegovoj nekulturi. Da li ce on uspeti da opovrgne bilo
sta od onoga sto odbor poseduje u dokumentaciji, videcemo. Videcemo kakav ce
izvestaj na kraju biti, ali mogu slobodno da kazem da pojedinci u Anketnom
odboru zele da izvestaj bude drugaciji od onoga kako ja mislim da bi trebalo
da bude. Mozda ce oni imati vecinu, ali u tom slucaju ja cu  imati izdvojeno
misljenje. Spreman sam cak i knjigu o svemu ovome sto radimo da napisem.
       S: Bivsi zamenik ministra energetike Nikola Nikolic je izjavio da je
EFT imao prednost cak i u odnosu nad RW (nemackom elektroprivredom) u
dobijanju posla uvoza i izvoza elektricne energije za EPS. Kako je to
moguce?
       A.V: Pa to jeste zaista cudno. Nije prihvacena ponuda RW-a zato sto
su ljudi zahtevali garancije, a dozvoljeno je EFT-u da bude najveci uvoznik
i izvoznik elektricne energije i to bez ikakvih garancija. Prilikom izrade
tenderske dokumentacije EPS je izricito naglasavala da nece obezbedjivati
sredstva placanja, a tu se misli na bankarske garancije. RW je zbog toga
odustala naglasivsi u dopisu da je to los nacin poslovanja i da tako nesto
predstavlja diskriminaciju potencijalno boljih ponudjaca. EFT-u nije smetalo
sto nema garancija i tako su postali najveci uvoznici i izvoznici elektricne
energije.
       S: Ljudi koji su do sada davali izjave posebno su isticali da se EFT
dosta okoristio od posla deponovanja elektricne energije nasoj
elektroprovredi. O cemu se zapravo tu radi?
       A.V: Deponovanje prakticno znaci pozajmljivanje elektricne energije.
Jedan sistem daje svoju elektricnu energiju drugom sistemu kada ovaj ima
odredjenih probleme u proizvodnji, a kasnije taj sistem vraca elektricnu
energiju pod odredjenim uslovima i koeficijentima sistemu od koga je
pozajmio. Deponovanje elekticne energije je bila praksa pre nekoliko godina
u Bugarskoj, Rumuniji, pa i kod nas. Taj oblik saradnje izmedju
elektroprivreda dve drzave bio je prilicno jasan, pa cak i uz obostranu
korist. P roblem u saradnji sa EFT-om je u tome sto su oni nista drugo do
trgovci. Deponovanje se vrsilo samo kada njima odgovara i u njihovu korist,
a drzava je trpela stetu. EFT nema svoju proizvodnju, niti ima svoju
potrosnju. Tako je EPS prakticno postala servis firme EFT. EFT je struju
deponovao u nas sistem leti kada je cena bila 2,4 centa po kilovat satu, a
EPS je deponovanu struju vracao EFT-u zimi kada cena dostize i do 4 centa po
kilovat satu. Steta je ogromna i meri se milionima  dolara. Poseban problem
je u tome sto smo nase viskove elektricne energije izvozli istoj firmi, a
ona je to sto smo joj izvezli deponovala ponovo nasoj elektroprivredi i mi
smo joj tu deponovanu energiju kasnije vracali. Nas u Anketnom odboru zanima
da utvrdimo ko je omogucavao da se sa EFT-om potpisuju ugovori koji su
dozvoljavali ovako nesto.
       S: Zasto su iskljucivane TE "Morava" i hidrocentrala "Bajina Basta"?
       A.V: I to nam je zadatak da utvrdimo. Imali ste priliku da tokom rada
Anketnog odbora cujete od Nikole Nikolica, nekadasnjeg zamenika ministra za
rudarstvo i energetiku, da je iskljucena potpuno ispravna termoelektrana
"Morava" kako bi istovremeno poceo uvoz elektricne energije od kompanije
EFT, bez ugovora i definisane cene. Ocigledno je neko namerno iskljucivao
ispravne elektrane kako bi omogucio uvoz struje od EFT-a i time je znacajno
ostetio drzavu.
       S: Kakva je veza izmedju Evroaksiz banke i ove afere sa elektricnom
energijom. Stalno pominjete tu vezu kada ispitujete ljude pred Anketnim
odborom?
       A.V: To je posebna prica. Neverovatno je da drzava izabere banku koja
nema bonitet i spada u red tzv. nerangiranih banaka, da u nju deponuje
devizne rezerve. Setite se da je Slobodan Ruzic, nekadasnji vrsilac duznosti
ministra za rudarstvo i energetiku, izjavio pred anketnim odborom da je
drzava svoja sredstva za kupovinu energenata upravo deponovala u tu banku.
Jedan od najvecih akcionara u Evroaksiz banci je upravo Vuk Hamovic. Znaci,
njegova firma kupuje i prodaje nase energente, uvozi i izvozi el ektricnu
energiju, a sve transakcije oko placanja tih transakcija obavljaju se preko
njegove Evroaksiz banke cije je sediste u Moskvi i u kojoj Srbija drzi
deponovane devizne rezerve. Nije li to cudno?
       S: Postoji tvrdnja da su svi poslovi oko uvoza i izvoza elektricne
energije, kao i oko mazuta i deponovanja nasih deviznih sredstava u
Evroaksiz banku pokriveni papirima. Ako je tako kako onda doskociti ovoj
malverzaciji?
       A.V: Nije tacno da je sve pokriveno papirima i ako su se oni
potrudili da to ucine. Ima konkretnih dokaza za krivicno gonjenje, ali dok
traje rad Anketnog odbora ne zelim o tome da govorim.
       S: Hoce li vam se Vuk Hamovic odazvati i doci pred Anketni odbor?
       A.V: Ubedjen sam da hoce. U subotu je svedocio Vojin Lazarevic, pa ne
vidim razlog zasto ne bi i Vuk Hamovic dosao.
       S: Kolika je steta, po Vasim procenama, zbog ovakvog poslovanja EPS-a
i NIS-a sa EFT-om?
       A.V: To je zaista u ovom momentu tesko proceniti. Prosto nemoguce je
da se da precizna brojka.
       S: Da li ce se izvestaj Anketnog odbora predati sudu i smatrate li da
ce se pokrenuti postupak zbog ove afere?
       A.V: Anketni odbor ce izvestaj dostaviti Narodnoj skupstini, a
pravosudnim organima ce biti dostupne stenografske beleske i kompletne
izjave svedoka. Na osnovu toga neka procene da li se moze povesti postupak.
NE MOGU DA KAZEM
KOME JE PRECENO
      S: Da li je bilo pretnji Vama licno, ili nekim drugim clanovima
Anketnog odbora?
      A.V: Imali ste priliku da cujete na sednici Anketnog odbora da sam
zatrazio angazovanje snaga MUP-a, jer je jednom od clanova odbora preceno.
Nemojte da insistirate da vam kazem o kome se radi, jer to ne zelim da
ucinim. Meni licno do sada nisu upucivane pretnje, ali svi oni koji to
nameravaju da ucine neka znaju da im one nece pomoci. Odlucan sam da ovu
aferu isteramo na cistac.
      S: Saradnja sa ostalim clanovima odbora? Ima li nekih trzavica ili
problema?
      A.V: Za sada tece u redu, ali primetno je da u radu izmedju clanova
Anketnog odbora postoje razlicita misljenja. Nadam se da cemo posao privesti
kraju i da ce sve biti u najboljem redu.
PITAJTE DRUGE STRANKE
JE LI IH HAMOVIC FINANSIRAO
      S: Da li napadate g. Hamovica zato sto nikada nije finansirao SRS?
      A.V: Ma dajte molim vas. Sta nas briga koga je on finansirao. Po novom
zakonu o finansiranju politickih stranaka mi necemo znati sta da uradimo sa
novcem koji nam pripada. Pitajte predstavnike nekih drugih stranaka da li ih
je finansirao.

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović
Izvor informisanja: vecernji.hr, biznis.ba, www.svedok.o.yu

Advertisements