Ljuta trava ide na ljutu ranu. Cigani kradu vekovima da prežive, a Srbi kradu da bi bančili, rasturali i nadmeno se pokazivali, onako kako babuni pokazuju svoje crveno dupe. Srbi su sami sebi najveći dušmani, uvek spremni da sebe opljačkaju i pokradu.

Teško je razumeti kako naši savremenici, u vrhovima vlasti, kradu, pljačkaju, otimaju. Poživinčenih nagona, satiru sve što im pod ruku dođe. Upropašćavaju dobrostojeća preduzeća, ostavljajući bez posla hiljade radnika, izlažući ih gladi, nemaštini, propadanju.

Od Bogoljuba Karića i njegove braće, do surčinskog bosa Dragoljuba Markovića, koji je oteo od države desetine miliona maraka, dolara, eura, pa do Dragana Đurića, vlasnika “Zekstre“, srpski biznismeni bi od svojih sugrađana oteli i crno iza nokta. Njihova pohlepa spada u naučnu fantastiku. Hiljade radnika koji su radili za kompanije braće Karić ostali su bez radnog staža, plata, opljačkani, osiromašeni. Na nesreći sugrađana gradila se moć porodice koja je u dugoj istoriji postojanja ovog naroda kandidat za funkciju najvećeg Srbina – lopova.

Dve decenije prozivam imenom i prezimenom Srbe koji pljačkaju državu, fondove, banke, sugrađane. Kada prozovemo nekog da je lopov, on postane još ugledniji, značajniji.

Na početku karijere napisao sam tekst o pljački u Patrijaršiji. Svi moji prijatelji bili su sablažnjeni, oštro mi prebacujući da sam bezbožnik. Sveti oci su besneli i poručivali mi: „Gde si ti video Srbina da ne krade“.

Knez Mihajlo je proputovao kroz zapadnu Evropu da bi se uverio kako kod njih funkcioniše demokratski sistem vrednosti. Njegov zaključak je da su to progresivni sistemi, ali da te standarde Srbi ne mogu osvojiti. Prota Mateja Nenadović opisuje kako su srpski seljaci u Beogradu skidali prozore i vrata, čak vadili i eksere iz građe, čega se stideo njegov otac Aleksa. Pesnik Raka Drainac opisuje u Crnim danima kako su četnici harali po Blacu.

Očekivao sam od vlade premijera Đinđića da će Srbiju učiniti pravnom i demokratskom. Pokojni premijer je krenuo u pljačku, preteći da nadmaši Bogoljuba Karića. Ometen je u toj nameri. Došao je potom Zoran Živković, pa Vojislav Koštunica, od koga sam iskreno očekivao da će napuniti zatvore lopovima koji su u gornjoj strukturi vlasti. Sve su to samo puste nade. Srbi vole da kradu.To im je u krvi. Ne pomažu ni dobri zakoni, kada je u sistemu vrednosti jednog naroda biti lopov časno zanimanje. Nama će glave doći naši dugi prsti.

Milovan Brkić

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Izvor informacija: „Tabloid“

Advertisements