Direktor RTB povodom zlatne afere tvrdi

Novac nije išao na privatne račune

BOR– Komercijalni direktor RTB-a Miroslav Prvulović kategorički je odbacio svaku mogućnost da je novac od podaje zlata išao na bilo čiji privatni račun.

„Postoji mogućnost da se u Švajcarskoj pojavilo zlato napravljeno u Boru što ne znači da je ono borsko, već da se prethodno pojavilo u prodaji na berzi. Do sada su u RTB-u kontrolu dokumentacije izvršile sve nadležne službe koje su ustanovile da nije bilo nikakvih nepravilnosti”, rekao je Prvulović i dodao da su takve priče načinjene samo da bi se napravila šteta ovom preduzeću.

On je rekao da se sav novac od prerade bakra pa i sa Kipra i Grčke uplaćuje RTB-u, a da se transakcija obavlja preko banaka u Americi ili Nemačkoj u zavisnosti od valute koja je uplaćena.

Prema Prvulovićevim rečima, svo zlato koje RTB isporuči NBJ naplati se i ne postoje nikakva potraživanja zlata, a da nije vezano za obavezu po preradi.

O transportu zlata iz Kombinata bakra dobili smo informaciju da se ono uglavnom isporučuje u Švajcarsku. Prevoz zlata do aerodroma Surčin pod strogim velom tajni obavlja transportna služba RTB-a. Zlato se pakuje u specijalne sanduke i na aerodromu uručuje poverljivoj osobi u zavisnosti ko snosi troškove prevoza.

Novi Upravni odbor

Skupštini RTB-a koja je u petak održana izabran je novi Upravni odbor. Za predsednika je izabran Čedomir Knežević koji se u obraćanju delegatima pozvao na razgovore sa republičkim premijerom Zoranom Đinđićem. Knežević je bivši direktor Instituta za bakar u Boru, a sa te funkcije sklonjen pre nekoliko godina zbog sumnji za posedovanje privatnih firmi u Beogradu i inostranstvu.

S. Trifunović

Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Advertisements