Ponovo o transferu zlata iz Bora

Švajcarci otkrili još 100 kilograma

Edo Alibegović ključni čovek u prodaji zlata

Švajcarski magazin Fakts jedan je od mnogih časopisa koji se poslednjih meseci pozabavio otkrivanjem pravca kretanja borskog zlata. Prema pisanju ovog lista, koji se pozvao na otkriće švajcarskih vlasti, u ovoj zemlji je otkriveno još oko 100 kilograma zlata, a pretpostavke su da ta količina, kao i 173 kilograma zlata otkrivenih prošlog meseca, potiče iz Rudarsko topioničarskog basena Bor.

Prema pisanju ovog lista, čiji tekst prenosi agencija Beta, navodi se da je deo od novootkrivenih 100 kilograma jugoslovenskog zlata bio „lažno deklarisan kao bakar“. Ovaj deo pošiljke u Švajcarsku je stigao i tamo prodat polovinom 1999. godine. Fakts piše da su se prodajom jugoslovenskog zlata bavili švajcarski trgovac Marvan Šakarči, vlasnik firme MKS Finance.

Novac od prodaje zlata u Švajcarskoj prosleđen je na Kipar, a vlasti u Švajcarskoj pokušavaju da pronađu vezu u transferu novca od prodatog zlata. Pod lupu stavljena firma „MCC oversiz“ sa Kipra koja, kako se saznaje, nikada nije bila upisana u registar kiparskih preduzeća.

Kako saznajemo, na adresu firme MKS Finance u oktobru je poslato oko 52 kilograma zlata sa naznakom da je taj proizvod iz prerade, a otpremu je potpisao tadašnji direktor marketinga Zoran Mladenović. Izvor u RTB-u nam je kazao da je ta količina zlata poslata sa duplim papirima. Jednima, u kojima je navedeno da je zlato iz prerade i koji je poslužio da plemeniti metal bez smetnji napusti našu zemlju i drugima u kojima je naznačeno da je zlato za prodaju kako bi se plasiralo na berzi. Ovo je nedavno konstatovao i guverner NBJ Mlađen Dinkić, a da se radilo sa duplim papirima čime je načinjen prekršaj potvrdilo je i sadašnje rukovodstvo RTB-a.

Predsednik Upravnog odbora RTB-a Čedomir Knežević je kazao da su u ranijem periodu dupli papiri rađeni kako bi se izbegla prodaja zlata NBJ, jer bi sa tadašnjim kursom marke ovo preduzeće bilo na gubitku.

Sumnje koje navodi švajcarski list da postoji veza između firme MCC i predstavništva RTB Bor u Cirihu (RTB COPPER GMBH) je nesporna. Tim pre što je opšte poznato da je bivši direktor kiparske firme Edo Alibegović još i danas angažovan u RTB-ovoj firmi u Cirihu. Prema informacijama koje smo dobili Alibegović trenutno ima ulogu „menadžera“ i direktor je kancelarije Borskih rudnika u Cirihu.

Pouzdano se zna da je Alibegović u poslednjih desetak godina nekoliko puta posećivao RTB i tom prilikom se sastajao sa tadašnjim generalnim direktorom borskog basena Ninoslavom Cvetanovićem. Alibegović je posle više izbegavanja da govori sa novinarima na kraju rekao za Vašington post da je firma MCC imala zanemarljivo učešće u izvozu zlata i da nema ničeg ilegalnog u vezi sa aktivnostima tog preduzeća.

On ne vidi nikakav problem u vođenju javne i privatne firme koje imaju zajedničke poslove, jer je njegov jedini cilj bio da poveća produktivnost Bora. „Prihod koji ostvaruje MCC je dovoljan tek da pokrije njegove troškove u kompaniji koja nema ni poslovni prostor ni osoblje“, rekao je Alibegović. U napisu Vašington posta takođe se naznačava da su zlatne poluge u izvoznim dokumentima zavedene kao bakar.

Potraga

Ova istraga je, prema pisanju Vašington posta, samo deo ogromnog svetskog lova na jugoslovensko blago koji je pokrenut u oktobru 2000. posle Miloševićevog pada. Potragu vode istražitelji nove demokratske vlade u Jugoslaviji, američko ministarstvo finansija, zapadne obaveštajne službe i glavni tužilac Ujedinjenih nacija za ratne zločine. Sumnja pada i na najbližeg Miloševićevog saradnika Nikolu Šainovića, koji je bio „samo član“ Upravnog odbora RTB-a, ali koji je vukao sve konce u poslovanju kombinata bakra. Činjenica da je Šainović Direkciju RTB-a posećivao uglavnom vikendom u najmanju ruku je sumnjiva.

Saša Trifunović

Tekst editovao Slobodan Radulović

Izvor informacije: arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2001/03/23/srpski/E01032201.shtml

Advertisements